Anime Sign
BUn venit pe Anime Sign!!

O scurta istorisire a Indiei

In jos

O scurta istorisire a Indiei

Mesaj Scris de Insane Tenshi la data de Dum 23 Mai 2010, 19:22

Numele India derivă de la cuvântul Ind, care la rândul lui derivă de la cuvântul persan Indù, din cel sanscrit Sindhu, sau de la numele istoric local pentru râul Ind.[3] Grecii antici se refereau la indieni cu termenul Indoi (Ινδοί), poporul Indului.[4] În constituţia indiană, precum şi în uzul limbilor indiene, pentru India se utilizează cuvântul Bharat. Industan, care în persană înseamnă „ţara induşilor”, din punct de vedere istoric se referă la nordul Indiei, dar este de asemenea utilizat ca sinonim pentru întreaga ţară.[ Istorie
Refugii din epoca de piatră cu picturi ale lui Bhimbetka in Madhya Pradesh sunt cele mai vechi mărturii de existenţă a vieţii umane în India. Primele comunităţi permanente cunoscute au apărut acum 9000 de ani şi s-au dezvoltat gradual formând civilizaţia din valea Indusului, care a apărut în jur de 3300 î.C. Apoi perioada vedică a pus bazele Hinduismului şi ale altor aspecte culturale, care caracterizează societatea indiană din jurul anului 500 î.C. Începând cu 550 î.C. s-au dezvoltat şi alte forme de comunităţi, care au dat naştere la diferite regate şi republici independente notate sub numele de Mahajanapadas. Cel mai important dintre acestea a fost regatul Magadha, care a domnit peste vaste regiuni orientale.
În secolul 3 i.C, cea mai mare parte din Asia meridională, a fost unită sub conducerea imperiului maur al suveranului Chandragupta Maurya. Acest vast imperiu, primul care a unificat aproape întregul subcontinent, a înflorit sub conducerea imperatorului Aśoka, una dintre figurile cele mai proeminente din istoria antică a Indiei. Această vasta unificare a fost continuată doar după multe secole de la căderea imperiului maur, de un alt mare imperiu Imperiul Gupta, în sec 3 i.C, într-o perioadă definită ca "vârsta de aur a Indiei Antice". După căderea imperiului Gupta, noi regi au sprijinit formarea unor noi dinastii, mai ales în partea meridională unde au luat naştere noi imperii, dintre care cele mai importante au fost cele ale dinastiilor Chalukya, Rashtrakuta, Hoysala, Pallava, Pandya, e Chola. În epoca mariilor imperii din antichitate, ştiinţa, ingineria, arta, literatura, astronomia şi filozofia au înflorit sub conducerea diferitilor regi şi împăraţi.
După marile invazii provenite din Asia centrală, în sec X şi XII, mare parte din India de nord a trecut sub dominaţia sultanului din Delhi, primul şi cel mai vast imperiu mongol de apoi. Împăraţii mongoli şi-au extins gradual regatele lor până când au ocupat cea mai mare parte din subcontinent. Cu toate acestea diverşi regi indigeni au rezistat în partea de sud acestor cuceriri, de exemplu Imperiul Vijayanagara. Între secolele XVII-XVIII supremaţia impriului mongol s-a diminuat, iar imperiul Maratha a devenit puterea dominantă. Din secolul al XVI- lea diverse ţări europene, printre care Portugalia, Olanda, Franţa şi Regatul Unit au început să facă schimburi comerciale cu aceste zone, dar când au văzut dezbinarea între diferiţi regi au profitat şi şi-au impus coloniile lor în aceste zone. În 1856 cea mai mare parte din India era sub controlul Companiei Engleze ale Indiei Orientale. Un an mai târziu o revoltă cunoscută sub numele de Primul război de independenţă indiană, a pus serios în pericol domeniul comunităţii britanice, dar în final revolta a fost înăbuşită. Ca şi consecinţă India a trecut sub Guvernul Direct al Coroanei Britanice ca şi colonie a Imperiului Britanic.
În prima jumătate a secolului XX a fost lansată o luptă de independenţă la nivel naţional de către Congresul Naţional Indian şi alte organizaţii politice. În anii 20 şi 30 cu mişcarea condusă de Mahatma Gandhi, milioane de persoane au fost introduse într-o campanie de dizobedienţă civilă de masă. În 15 august 1947, India a obţinut independenţa în faţa Marii Britanii, dar a fost divizată în două guverne independente, un domeniu al Indiei şi un domeniu al Pakistanului, conform legii musulmane. Trei ani mai târziu, în 26 ianuarie 1950, India a devenit o republică şi a intrat în vigoare o nouă constituţie.
După independenţă au apărut diverse religii şi caste în diverse părţi ale ţării, care însă au făcut faţă diferitelor obstacole create de toleranţă şi reformele constituţionale.
Terorismul în India constituie o importantă problemă de siguranţă, în particular în regiunea Jammu e Kashmir, în nord-estul Indiei şi recent chiar şi în marile oraşe cum sunt Delhi şi Bombai. Atacul din 2001 la Parlamentul Indian rămâne cel mai grav. India e membru fondator al mişcării Ţărilor Non-Alineate şi al Naţiunilor Unite. În 1974 India a condus un test nuclear subteran, şi apoi alte 5 teste în 1998, dând Indiei o putere recunoscută pentru bomba atomică. Începând cu 1991, importante reforme economice, au transformat India în una din ţările cu taxe de creştere economică printre cele mai mari din lume, ceea ce a contribuit, atât la nivel regional cât şi global, la creşterea traiului specific.
avatar
Insane Tenshi

Mesaje : 1203

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum