Anime Sign
BUn venit pe Anime Sign!!

Mitologia japoneza

In jos

Mitologia japoneza

Mesaj Scris de Verrine. la data de Dum 11 Iul 2010, 18:08

General:

Mitologia japoneză este un sistem complex de credinţe. Panteonul şintoist cuprinde o colecţie de peste 8000 kami („zei” sau „spirite” în limba japoneză). Datorită influenţei civilizaţiei antice a Chinei, o mare parte din mitologia şi religia japoneză provine dinspre vestul arhipelagului. Cu toate acestea există şi multe din mituri alcătuite într-un original stil japonez. Mitologia japoneză cuprinde atât tradiţii şintoiste şi budiste cât şi credinţe populare legate de agricultură. Articolul de faţă se va rezuma doar la mituri japoneze privind geneza lumii, la zeităţi importante şi la cele mai cunoscute poveşti japoneze.

Majoritatea miturilor japoneze, aşa cum sunt ele cunoscute astăzi, se găsesc în cărţi vechi ca Nihonshoki, Kojiki, etc. Kojiki sau Cronica faptelor antice este cea mai veche carte cunoscută despre mituri, legende şi istorie din Japonia. Dintre alte izvoare istorice Shintoshu explică originea divinităţilor japoneze, dintr-o perspetivă budistă, iar Hotsuma Tsutae aduce o versiune foarte diferită a mitologiei susţinând că Amaterasu (zeitatea şintoistă al soarelui) era bărbat şi nu femeie, cum spunea tradiţia.

Un rezultat notabil al mitologiei japoneze este acela că explică originea familiei imperiale atribuindu-i caracter divin. Cuvântul japonez pentru „împăratul Japoniei” este tennō (天皇), ceea ce literal înseamnă „împărat ceresc” sau „împărat divin” (caracterul 天 înseamnă „rai”, „paradis”).

Mitul creatiei:

Primii zei au făurit două fiinţe divine, una masculină, Izanagi, şi una feminină, Izanami şi le-au însărcinat cu crearea primului pământ. Pentru a le ajuta să facă acest lucru zeii le-au dat şi o halebardă, decorată cu nestemate, cunoscută sub numele de Amanonuhoko (Halebarda divină a mlaştinii). Cele două zeităţi au plecat apoi pe podul dintre rai şi pământ, Amenoukihashi („Podul plutitor al Paradisului”) şi au agitat marea cu halebarda. Când stropi de apă sărată au căzut de pe halebardă, au format insula Onogoro. Izanagi şi Izanami au coborât de pe pod şi şi-au făcut o casă pe insulă. În final, ei hotărât să se împreuneze pentru a popula insula. Au construit un stâlp numit Amenomihashira, iar în jurul lui un palat numit Yahirodono. Izanagi şi Izanami au îconjurat în direcţii opuse coloana construită în centru, iar când s-au întâlnit Izanami, zeitatea feminină, a fost cea care a vorbit prima. Lui Izanagi nu i s-a părut acest lucru potrivit, dar în cele din urmă a avut cu Izanami doi copii: Hiruko şi Awashima, care însă având un aspect neplăcut nu au fost consideraţi zeităţi.

Ruşinaţi, Izanagi şi Izanami au pus copii într-o barcă şi le-au dat drumul pe mare, apoi i-au întrebat pe zei cu ce au greşit în ritualul, de au avut acei copii. Li s-a spus că Izanagi trebuia să vorbească primul şi nu Izanami, deoarece el era zeitatea masculină. Astfel cei doi au reluat ceremonia, mergând în jurul stâlpului, iar când s-au întâlnit, Izanagi a fost cel care a rupt tăcerea. Uniunea lor a avut succes de această dată.

De această dată, copii lor au fost cei opt Ōyashima, sau cele opt insule mari ale Japoniei:
  • Awazi
  • Iyo (mai târziu Shikoku)
  • Ogi
  • Tsukusi (mai târziu Kyushu)
  • Iki
  • Tsushima
  • Sado
  • Yamato (mai târziu Honshu)
  • Hokkaido, Chishima, şi Okinawa nu făceau parte din Japonia în vremurile antice.

Ei au mai avut drept copii încă şase insule şi un mare număr de zeităţi. Izanami, cu toate acestea, a murit dând naştere copilului Kagututi („încarnarea focului”) sau Ho-Masubi („cauzatorul de foc”). Zeiţa a fost îngropată pe Muntele Hiba, la graniţa dintre vechile provincii Izumo şi Hoki, lângă oraşul modern Yasugi. Din cauza furiei pierderii jumătăţii sale, Izanagi l-a ucis pe Kagutiti. Moartea lui a creat de asemenea o mulţime de zeităţi.

Ce pot spune... este ceva:-?. Fiecare tara are o anumite mitologie si un anumit mod de gandire. This is Japan! :D


____________AnimeSign____________
avatar
Verrine.
Moderator

Mesaje : 113

Sus In jos

Re: Mitologia japoneza

Mesaj Scris de For 4 Only la data de Joi 24 Feb 2011, 18:35

Foare, foarte ciudat. Si chiar ai freptate, fiecare tara cu catrafusele ei dar wow, Japan is awsome. Totusi nu prea am inteles eu mare lucru din toata chestia asta. Imi ia ceva timp sa o descurc pe toata. Ce pot spune, nu ma asteptam la asa un sfarsit pentru Izanami (am nimerit, nu?) dar nici nu credeam ca o sa se termine asa, pasnic :D
Nu prea stiu ce sa mai spun. De fapt, nici nu prea mai sunt multe de spus. AM sa ma mai documentez.
avatar
For 4 Only

Mesaje : 218

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum