Anime Sign
BUn venit pe Anime Sign!!

Echitatia

In jos

Echitatia

Mesaj Scris de Love la data de Joi 29 Iul 2010, 12:26


Ce este echitatia?

Echitatia nu este o disciplina in sine (asa cum considera multe persoane) ci mai degraba o definire a modului cum se calareste corect dupa anumite reguli un cal de calarie echipat si pregatit corespunzator pentru un anume stil de calarie. Echitatia este prezenta in toate disciplinele traditionale si moderne de calarie indiferent de stilul folosit, cu conditia sa fie respectate normele impuse de aceasta.

Echitatia defineste insasi modul corect in care calaretul se prezinta calare pe un cal ; pozitia calaretului in saua de calarie si capacitatea sa de a-si controla /prezenta calul cu ajutorul comenzilor specifice si definite de insasi stilul de calarie ales. Modul corect de a calari si controla calul dupa normele echitatiei este universal valabil desi anumite mici variatii specifice pot aplica pentru a defini insasi stilul de calarie. Astfel ca echitatia este insasi modul corect in care se calareste calul tinand cont in acelasi timp de specificitatea fiecarui stil de calarie.


Turismul ecvestru este in prezent principala "disciplina-activitate" a sportului ecvestru de agrement. Sportul de agrement nu presupune o activitate sustinuta ci din contra, o activitate sporadica care permite calaretilor sa se delecteze calare pe trasee in natura atunci cind timpul si resursa financiara le permite acest lucru. Fermele de turism ecvestru din Romania si fermele de turism ecvestru din strainatate (mai ales) ofera posibilitatea de a beneficia de cai si echipamente corespunzatoare, oferind diverse activitati de recreere calare in imprejurimi.

Agrementul ecvestru este o alta activitate-disciplina a sportului de agrement care se desfasoara de asemenea sub forma plimbarilor in natura. Aceasta activitate presupune detinerea unui cal de calarie pentru o perioada mai lunga.

Sportul de societate si zecile de discipline in toate cele patru stiluri majore (englezesc, western , spaniol si arab), cu evenimente traditionale si moderne; este un nivel mai elevat si mai avansat decit sportul ecvestru de agrement. Aceasta activitate presupune o implicare mai mare atit din punct de vedere financiar financiar cit si din punct de vedere financiar al notiunii de timp pe care trebuie sa o dedicam calului pentru : intretinere, pregatire, antrenament, folosire.

Sportul de performanta si cele sapte discipline ale sale este, in prezent, o industrie in care sportivii amatori au acces doar daca dispun personal de resursele financiare necesare.In rest acest sport find rezervat exclusiv profesionistilor. Este o activitate bazata in mod exclusiv pe resursa financiara si de multe ori nu mai are nimic a face cu pasiunea pentru cai si echitatie ci mai mult cu obtinerea unor rezultate foarte bune cu orice pret. Posibilitatile sunt limitate doar de resursele financiare.


Stilurile de calarie

Exista cel putin patru stiluri de calarie diferite - arab, spaniol, western si englezesc - desi nu se poate vorbi despre un mod complet diferit de a calari ci mai degraba de un echipament de calarie (pentru cal si calaret) specific pentru fiecare dintre aceste stiluri si care evident ca va determina un anume mod de a controla si prezenta /folosi un cal de calarie.
Indiferent de stilul de calarie, regulile generale privind modul in care se calareste sunt relativ identice si sunt guvernate de insasi definitia echitatiei. Astfel ca a spune ca un calaret care stie sa calareasca folosind un anume stil nu se va descurca intr-un altul este total fals ; orice calaret care a invatat corect sa calareasca intr-un anume stil se va putea adapta intr-un timp scurt la un echipament apartinind unui alt stil de calarie.
In esenta cele patru stiluri se bazeaza pe aceleasi elemente fundamentale, diferentele constind in proportia dedicata pentru folosirea uneia dintre pozitii : pozitia picioarelor si gradul de fixare in scarite, pozitia sezutului si gradul de fixare in sa, modul si proportia in care se folosesc elementele ajutatoare precum pintenii, centrul de greutate, dalogii, cravasa, etc.


Disciplinele din sportul de agrement, societate, performanta

1. Sportul de Agrement : din aceasta categorie au ramas doar Turismul Ecvestru si Calaria de Agrement pe traseele din natura.

2. Sportul de Societate :
races : Quarter Mile (cursa de 400 m specifica ptr rasa QH), Arabian Races, Akhal Teke Races, etc.
distance : Competitive Mounted Orienteering, Hacking, Hunter Pacing, Trec, Trail, Endurance, Enduro, etc.
cross country : Cross Country, Hunting-Cross, Fox Hunting, Drag Hunting, etc.
show jumping : English Hunt Seat, Hunter Over Fences, etc.
equitation show : English Pleasure, Western Pleasure, etc.
working equitation : Barrel Racing, Shooting Race, Working Equitation, etc.
equestrian shows : Alta Escuela / Haute'Ecole / Academic Dressage, Theme Shows, Traditional Costumes Shows, etc.
standard & beauty : Arabian Beauty & Standard Show, Friesian Beauty & Standard Show, Lipizzaner Standard Show, etc.
equestrian games : Polo, Horse-ball, Buzkashi, Jousting, Skill at Arms, Mounted Games, Polocrosse, Tent pegging, etc.
harness driving : Draft Horse Work & Show, Pleasure Driving, Fine Harness, Roadster, Carriage driving, etc.
traditionale : Bullfighting, Campdrafting, Chilean Rodeo, Cutting, Team Penning, Charreada, Breakaway Roping, etc.

3. Sportul de performanta FEI : Dresajul Clasic (Dressage Classic), Sariturile peste Obstacole (SJ), Proba Completa - Eventing (Military), Anduranta - Endurance (Enduro), Reining, Voltije (Vaulting), Atelaje (Driving), Paralimpics. In viitor probabil ca Horseball sau Polo vor fi parte din acest program FEI ca disciplina care sa reprezinte un anumit tip de activitate ecvestra (jocurile calare). FEI are in program discipline care reprezinta majoritatea activitatilor ecvestre ; spectacolul ecvestru, munca cu caii, atletismul ecvestru, gimnastica calare si probabil ca urmeaza jocurile pe echipe.


Eu am inceput sa practic acest sport inca din iarna si am ramas foarte impresionata de tot ceea ce am reusit sa aflu pana acum, de modul in care m-am apropiat de cai si de felul cum gandesc persoanele implicate.
Daca aveti posibilitatea (locuiti intr-un oras sau intr-o zona care beneficiaza de un club hipic sau de o ferma ecvestra deschisa publicului) sfatul meu ar fi sa incercati (nu trebuie sa incepeti sa practicati sport de performanta, ca si mine ; este de ajuns numai sa calariti o data sau de cateva ori), pentru ca veti descoperi un sport foarte relaxant si veti cunoaste niste animale incredibile.


_______________________
Informatii preluate de la Clubul Hipic Tulcea

____________AnimeSign____________


A boy and a girl can be just friends eventually one of them will fall for the other, maybe temporarily, maybe at the wrong time, maybe too late or maybe, just maybe ... forever.

avatar
Love
Moderator Global

Mesaje : 334

http://marquise-des-anges.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum